divendres, 16 de maig del 2008

Mar !




1. Completa la rosa dels vents que trobaràs a la pàgina 169.





Està fet al llibre.


2. Escriu un mot o una expressió sinònima dels mots següents que han aparegut en el text predictiu:



vessant:
moderades: controlades
restringint: prohibit
acusat: jutjat
cotes:
maror: estat del mar


3. Busca a la xarxa un exemple de text predictiu (en català), copia'l al teu bloc i digues quines característiques pròpies del text predictiu hi trobes. (Refresca-ho a la pàgina 166).


TEMPS !

Estat del cel: cel molt ennuvolat o cobert en general, tret del quadrant nord-est on estarà mig ennuvolat. A la tarda creixeran algunes nuvolades a punts de muntanya.
Precipitacions: fins a migdia se n'esperen de disperses i intermitents a Ponent i meitat sud, més extenses i continuades a les terres de l'Ebre on puntualment podran ser moderades i anar acompanyades de tempesta. Al llarg de la tarda les precipitacions s'esvairan progressivament, alhora que s'esperen ruixats al Pirineu i Prepirineu, en especial al sector oriental, tot i que no es descarta que puguin afectar a d'altres punts de muntanya del país. Al final del dia les precipitacions s'esvairan d'arreu del Principat.Les precipitacions seran en general entre febles i moderades i localment acompanyades de tempesta i durant la tarda de calamarsa. S'acumularan quantitats entre minses i poc abundants (entre 5 i 20 mm en 24h), tot i que localment podran ser abundants (entre 20 mm i 50 mm en 24h).La cota de neu pujarà fins els 2300 metres.
Temperatures: les màximes seran lleugerament més baixes. Oscil·laran entre els 10ºC i 15ºC al Pirineu, i a la resta entre els 17ºC i 22ºC, lleugerament més altes al quadrant nord-est.
Visibilitat: regular en general, tot i que serà localment dolenta a punts del terç sud i al vessant nord del Pirineu. En canvi al quadrant nord-est serà bona.
Vent: bufarà tramuntana entre fluixa i moderada amb cops forts a l'Alt Empordà durant tota la jornada. A la resta del territori serà fluix i variable a l'interior i entre nord i est fluix amb cops moderats al litoral fins a migdia. A la tarda girarà a sud i oest fluix amb cops moderats arreu, més reforçat a la nit a les terres de l'Ebre.

CARACTERISTIQUES:


La utilització del futur, per expressar un futur hipotètic.
L'ús d'adverbis i locucions de temps.


4. Consulta la següent adreça i ordena els termes referents a l'estat de la mar, de més tranquil·la a menys: mar enorme - mar desfeta - mar arrissada - marejol - mar plana - maror - maregassa - mar brava - forta maror - mar molt alta

mar plana - mar arrissada - marejol - maror - forta maror - maregassa - mar brava - mar desfeta - mar molt alta - mar enorme

5. Busca el significat de cada una de les expressions següents que contenen la paraula mar: mar de fons, mala maror, tirar a mar, fer-se a la mar, no trobar aigua a mar, mar de llamp.